Türk Dünyası edebiyat hazinesine bir birinden değerli eserler bırakmış şahsiyetlerden Kırgız yazar Cengiz Aytmatov ve Kazak şair yazar Mağcan Cumabay, TÜRKSOY tarafından Gostivar’da düzenlenen etkinlikle anıldı.
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un Anma Yılı etkinlikleri kapsamında ilan edilen 2018 yılı, doğumunun 90.yılında Kırgız yazar Cengiz Aytmatov ve doğumunun 125. yılında Kazak şair Mağcan Cumabay’ı Anma Yılı etkinlikleri kapsamında 26 Ekim 2018 tarihinde Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nde anma toplantısı düzenlendi.
Anma toplantısında katılımcıları selamlayan Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca, TÜRKSOY ile işbirliği çerçevesinde Türk Dünyası aydın ve mütefekkirlerinin tanıtılmasını amaçladıklarını vurgulayarak, Aziz Kiril Metodi Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve Uluslararası Vizyon Üniversitesi’yle birlikte düzenlenen etkinliklerin ilerideki dönemde de devam ettirileceğini bildirdi.
Prof. Dr. Fırat Purtaş yaptığı konuşmada, Vizyon Üniversitesi ile TÜRKSOY arasında imzalanan işbirliğinin sadece kağıt üzerinde kalmadığını bu tür etkinliklerle güçlenerek devam ettiğini ifade etti.
Konuşmalarının ardından Cengiz Aytmatov ve Mağcan Cumabay’ın hayatı ile edebi eserlerinin konu alındığı panel düzenlendi.
Eserleri yaklaşık 170 dile çevrilen ve UNESCO kayıtlarına göre dünyada üçüncü en çok okunan yazar olarak bilinen ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bildiri sunan Prof. Dr. Gülzura Cumakunova, 2018 yılının TÜRKSOY tarafından Cengiz Aytmatov yılı ilan edilmesi nedeniyle bir Kırgız olarak gurur duyduğunu söyledi. Aytmatov’un Kırgızistan’a ikinci bir kimlik kazandırdığını belirten Cumakunova, Aytmatov’u Türkiye’de geniş kitlelerin “Cemile” ve “Selvi Boylum Al Yazmalım” filmleri ile tanıdığını vurguladı.
Kazakistan El Farabi Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oraz Sapashev, Kazak şair-yazar Mağcan Cumabayev’in hayatı ve sanatı hakkında detaylı bir bildiri sundu.
Oraz Sapashev, “Mağcan Cumabay’ın şiirlerindeki insani ve aşk teması” konulu sunumuna, Mağcan’la ilgili Muhtar Auezov’un ”Mağcan – dünya medeniyetlerinin büyük bir şairi. Onun şiirsel bireyliği o kadar büyük ve benzersizdir ki, kendi zamanının kapsamı ona dar geliyordu.” görüşünü paylaşarak başladı.
Cumabay’ın doğu ve batı edebiyatı sentezinin öncüsü olduğunu söyleyen Sapashev, Kazakistan edebiyatına romantizm ve lirizm akımlarını getirdiğini vurguladı. Büyük Türkistan ilkesi ile Cumabay’ı Ziya Gökalp ile kıyaslayan Sapashev, Cumabay’ın Türkçülük mücadelesinden genişçe bilgi verdi.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oğuzhan Aydın, Buhara’da doğan Türk medeniyetinin Bursa’da şekillenen bu medeniyetin Balkanlara taşındığını belirtti. Bu kaynaklardan beslenerek geleceğe emin adımlarla yürümenin önemine işaret eden Aydın, Aytmatov ve Cumabay’ın da bu yönde mücadele ettiğini belirtti.
Panelin ardından, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca’ya, Türk Dünyası kültür, sanat ve bilim alanında yapmış olduğu katkıları ve TÜRKSOY’un çalışmalarına vermiş oldukları destek nedeniyle TÜRKSOY 25. Yıl Madalyası takdim edildi.
Madalyasını Uluslararası Vizyon Üniversitesi ve öğrencileri adına aldığını ifade eden Hoca, üniversite yönetimi, öğretim üyeleri ve öğrencileri ile TÜRKSOY’un yanında olduklarını vurguladı.
Türk Dünyası’nın büyük mütefekkiri Yusuf Has Hacip anma etkinliği, Nevruz kutlamaları gibi ortak faaliyetlerden memnuniyet duyduklarını bildiren Hoca, önümüzdeki dönemde üniversitede, TÜRKSOY ile ortaklaşa bilimsel ve kültürel etkinliklerin daha sık yapılmasını arzu ettiklerini dile getirdi.
TÜRKSOY
Henüz yorum yok.
Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!