Geleceğin İletişimcileri Özbekistan’da Buluştu

Mayıs 16, 2018 0 Yorum Medya , Türkistan 1316 Görüntülenme
Geleceğin İletişimcileri Özbekistan’da Buluştu

RTÜK tarafından her yıl düzenlenen Gelecekle İletişim Çalıştayı’nın onuncusu, 7-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında Özbekistan’da gerçekleşti. Çalıştaya Balkan ülkelerinin yanı sıra 15 ülkeden 30 öğrenci katıldı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından her yıl düzenlenen Gelecekle İletişim Çalıştayı’nın onuncusu, 7-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında  Özbekistan’da gerçekleşti. Çalıştayın bu yılki ana teması ”Kültürel Değerlerin Tanıtımında Medyanın Rolü: Özbekistan Örneği” olarak belirlendi. Gelecekle İletişim Çalıştayı’na Balkan ülkelerinden Bulgaristan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Moldova, Yunanistan’dan Türk soylu öğrenciler  katıldı. Türkiye’de farklı üniversitelerde iletişim alanında yüksek öğrenim gören 15 ülkeden 30 öğrenci katıldı.

İletişimcileri Özbekistan Cihan Dilleri Üniversitesi Ağırladı

7-8 Mayıs’da Özbekistan’ın Buhara kentinde ilk başta saha sunumları Kasrı Arifan’da başladı. Daha sonra sırasıyla Samaniler Ziyaretgâhı ve Koş Medresisi’nde devam etti. 9 Mayıs’da ise Semerkant kentine geçilerek Hz. Kusem İbn Abbas (r.a) türbesi, Registan Meydanı, Görü Emir, İmam Maturidi Hz. türbesi, Uluğ Bey Rasathanesi ve İmam Buhari Hz. ziyaret edildi.

Açılış programı 11 Mayıs’da Özbekistan’ın başkenti Taşkent’de gerçekleşti. Cihan Dilleri Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen açılış programına RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Özbekistan Cihan Dilleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Ganişer Rahimov, TİKA Taşkent Program Koordinatörü Dr. Ali İhsan Çağlar ile çok sayıda davetli katıldı.

30 Bildiri Sunuldu

Çalıştaya Bosna-Hersek’ten katılan Kenan Kurdic, ”Reklamların Kültürü Yansıtması, Özbekistan ve Bosna Hersek Örneği” başlıklı bildiriyi sundu. İki ülkenin reklamlarını inceleyen Kurdic, reklamlarda ortak  kültürel yansımaların var olduğunu  ve aile büyüklerine sıkı bağlı olduklarını reklamlara yansıdığını vurguladı.

Bulgaristan’dan katılan Çağatay Kocaömer, ”Buhara ve Semerkant’ın Bulgaristan Müslümanları İçin Önemi” başlıklı bildiriyi sundu. Bulgaristan Müslümanlarının ile Özbekistan Müslümanlarının çoğunluğu Sünni olduklarını dolayısıyla bazı düğün geleneklerinin iki ülkede de aynı olduklarını ve Çağatayca Türkçesi kullandıklarını altını çizdi. Yine Bosna-Hersek’ten katılan Enesa Bosnjo,”Emir Timur’un Başkenti Semerkand” başlıklı bildiriyi sundu.

Moldova’dan katılan Victoria Arnaut, ”Uluğ Türkistan’ın Avazı: Özbek Halk Müziği” isimli bildiriyi sundu. Bildiri sonunda iki eser seslendirdi. Moldovalı Ana Maria Pancu ise “Velilerin Başbuğu Şahı Nakşibend Hz. ve Nakşibendi Yolunun İlkeleri” adlı çalışmasını anlattı. Yine Moldova’dan katılan Tatiana Coinac, ”Maveraünnehir’in Beyaz Altını Pamuk ve Özbekistan’da Dokuma Sanatı” başlıklı bildiriyi sundu. Dmitri Neagu  ise ”Türkistan’ın Çekilmiş Kılıcı: Emir Timur’un Mirası ve Timurlular Rönesansı” isimli bildiriyi sundu.

Sırbistan’ın Yeni Pazar kentinden katılan Elmaza Sabanovic,”Kudüs’ü Şerif’i Moğol Yağmasından Kurtaran Kıpçak Komutan: Baybars” konulu makalesini sundu. Aynı kentten Ajtana Celi ise ”Türkistan’da Astronominin Gelişiminde Uluğ Bey Rasathanesi” bildirilerini sundular.Yunanistan Batı Trakya’dan katılan Gökçe Dur, ”Batı’da “Avicenna” Olarak Bilinen İbn-i Sina” bildirisini sundu.

Gelecekle İletişim Çalıştayı,  Başta RTÜK olmak üzere TİKA, BYEGM, TDBB, TRT Avaz, Anadolu Ajansı, Özbekistan Cihan Dilleri Üniversitesi ve Özbekistan Uluslararası Basın Kulübü kurumlarının desteğiyle gerçekleşti.

 

 

 

Yazar Hakkında

İlginizi Çekebilir

0 Yorum

Henüz yorum yok.

Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!