Genç İletişimciler Dede Korkut’u Yeniden Yazdı

Aralık 20, 2017 0 Yorum Türkistan , Türkiye 1750 Görüntülenme

Medyanın farklı alanlarında görev yapan genç iletişimciler, Dede Korkut hikâyelerinden yola çıkarak medya pedagojisi ve medya okuryazarlığı çerçevesinde yeni nesil Dede Korkut’u oluşturdu.

ANTALYA- Proje sahibi Nazgul Kenzhetay, editörü ve koordinatörü Sinan Şaşmaz sürdürdükleri uzun çalışmalar sonucu Türk kültürel mirasını en iyi şekilde yansıtan unsur olan Dede Korkut’u ve onun öğretilerinden yola çıkarak yeni nesil Dede Korkut hikâyelerini yeniden kaleme aldı. Çalışmalarda daha önce görülmemiş ve yeni tarz olarak adlandırılan grafik ve çizimler mevcut. Projenin grafik çizimlerini Mavlyan Kanzharbek üstlenmiş. Öz Kültürümüze ait birçok öğeyi içerisinde barındıran hikâyelerdeki öğretilerden yola çıkarak oluşturulan bu yeni hikâyelerde Dede Korkut, TÜBİTAK’ın mühendislerinin geliştirdiği yapay zekâya sahip Türkçe konuşan robot ile birlikte geleceğe yolculuk gerçekleştiriyor. Kitaba da ismini veren bu hikâyeler çizgi film ve çizgi roman şeklinde tasarlanmış. Hikâyelerde yeni neslin kültürel değerlere göre yetişmesi için özel çalışmalar gerçekleştirilmiş. Çağımızın birçok problemini kültürel değerler çerçevesinde inceleyip yeni neslin; doğaya duyarlı, teknolojik gelişmeleri takip eden, toplumsal ve bireysel sorunların barışçıl yollarla çözebilen özellikle medya pedagojisi ve medya okuryazarlığı alanında bilgili bireyler olarak yetiştirilmesi hedeflenmiş.

Proje yetkilileri tarafından yapılan açıklamada; “ Kültürel değerlere sahip, asimile olmamış, güçlü ve bilinçli bir nesil yetiştirmek ve buna katkı sağlamak bu projenin ve yapacağımız daha birçok projenin ana hedefini oluşturmaktadır. Kültür emperyalizmi sonucu oluşan tek tip toplum, standart ve vasıfsız insanlar ortaya çıkarmıştır. Kültür emperyalizminin önlenmesi için kültürümüzden de beslenerek yeniçağa ayak uydurulmalıdır. Bu da ancak gelecek nesli eğiterek mümkündür.” Sözlere yer verildi.

Proje sahipleri, yaptıkları çalışmayı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Türk Dil Kurumu (TDK), TRT Avaz, Yunus Emre Enstitüsü, TİKA, TÜRKSOY, TDBB gibi kurumlara sunacaklarını belirttiler. Gerekli desteği almaları durumunda yapılan çalışmalar başta Türkiye olmak üzere Türk Cumhuriyetlerde de basılı ve görsel olarak yayınlanmasını hedeflemekteler.

 

Tatiana Coinac

Yazar Hakkında

İlginizi Çekebilir

0 Yorum

Henüz yorum yok.

Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!