Hiç Bir Mülteci Çocuk Eğitimsiz Kalmasın!

Temmuz 10, 2018 0 Yorum Analizler , Eğitim , Türkiye 1045 Görüntülenme
Hiç Bir Mülteci Çocuk Eğitimsiz Kalmasın!

Mültecilerle ve Sığınmacılarla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ( MSYD) açtığı toplum merkezleriyle Suriyeli mültecilerin  sosyalleşmesi ve Türkiye toplumuna entegre edilmesi için Suriyelilerin yoğun yaşadığı yerlerde toplum merkezleri açtı. MSYD çocukların yaşıtlarına göre eğitimden geri kalmaması için 2 ay süreyle eğitim veriyor.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 3 milyon 424 bin 237 Suriyeli bulunuyor. Bunları 69.834 Ankara’da yaşıyor. Ankara’nın belli semtlerinde yoğunlukta olan Suriyeli Sığınmacılara, Mülteciler ve Sığınmacılarla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MSYD) Türkiye toplumuna uyum sağlamaları için Sosyal ve psikolojik açıdan destek, eğitim ve çeşitli kurslar veriyor.

Bu eğitimlerinin bir bölümü okula gitme imkanı olmayan çocukların motor gelişimleri tamamlamaları, sosyalleşmeleri ve savaş boyunca eğitiminden uzak kalan çocuklara tekrar eğitimle buluşmalarını amaçlıyor.

Eğitim programı iki farklı yaş grubundan oluşuyor

Psikolog Halil Teymur toplum merkezlerindeki çocuk odasının farklı yaş gruplarından oluştuğundan bahsetti. Sabah ve öğlen grupları olmak üzere iki grubun olduğunu ve her grubun 15’er çocuktan oluştuğunu bildiren  Timur, yaptıkları  çalışmanın sabah sınıfının 5-8 yaş, öğlen sınıfının ise 9-12 yaşları arasında olduğunu söyledi.

Temel amaçlarının çocuklarının toplum içinde kendilerini ifade edebilmeleri, çocuğun kişilik gelişimine yardımcı olduğunu, hayal gücünü geliştirdiğini, çocuğun havaya, suya, besine, iyi bakıma ihtiyacı olduğu kadar, karşılıklı olumlu ilişkiler sağlayacak düzenli ve sağlıklı bir iletişime ihtiyacı olduğunun da altını çizdi.

5-8 yaş arası çocukların genel kültür değerlerine duyarlı sosyal bir ortam içinde eğiterek, toplumun kültür değerlerinin özümlenmesinde yardımcı olacağını, bunun yanı sıra merkezde çocuklara  bu programda sosyal, duygusal fiziksel ve zihinsel birçok beceri kazandırılarak kendilerine güvenlerinin de artacağını söyledi.

Timur, daha önce yapılan çalışmalarıyla ilgili çocukların aileleriyle görüştüklerini ve eğitimin çocuklar üzerine olumlu sonuçlar doğurduğuna değindi. Yapılan çalışmalardan memnun olduklarını dile getiren aileler, çocukların eskisi gibi TV izlemediklerini, sosyal çevreye daha uyumlu olduklarını ifade etti.  Türkçe öğrenmeye başladıklarını ve kendilerini daha iyi ifade edebildikleri için öz güvenlerinin de oluştuğundan söz etti.

“Amaç sadece eğitim değil, çok mutluluk”

MSYD görev yapan öğretmenlerinden Zehra Mavaldi program  içinde çocuklara yaptığı çalışmaları şöyle anlattı: “Küçük çocuklar için Arapça, İngilizce ve Türkçe harfler ve sayılar çalışıyoruz. Büyükler için de aynı programı yapıyoruz. Fakat seviye ve yaştan dolayı daha çok kelime ve cümleler üzerinde çalışıyoruz. Bazen de hikayeler okuyoruz İngilizce ve Arapça olmak üzere.” Daha sonra Çeşitli aktivitelerden bahseden Mavaldi;

“Özellikle, kesme, yapıştırma, boyama, kalem kullanma gibi faaliyetleri düzenli bir şekilde  sürdürüyoruz ki çocukların ince motor becerilerini gelişin.. Ayrıca koşma, zıplama, fırlatma, tırmanma gibi faaliyetlerle de kaba motor fonksiyonlarını kullanıyorlar”.

Merkezde en önemli şeyin çocukların mutluğu olduğunu da sözlerine ekleyen Mahvaldi: “Sadece eğitim değil, çocukların mutlu olmaları en önemli amaçlarımız arasında yer alıyor” dedi.

Sivil toplum kuruluşları tarafından çocukların okullaşmasına katkı

Millî Eğitim Bakanlığı’ndan alınan verilere göre Türkiye’de okullaşmayan yaklaşık 500 bin Suriyeli çocuk bulunmakta. Suriyeli çocukların okula erişiminin önündeki engeller, zorluk derecesine göre gruplara ayrılıyor. Bu engeller, kısa vadede ve planlı çalışmalarla göreceli olarak daha kolay biçimde ortadan kaldırılabilecek engellerden oluşuyor.

Oryantasyon kaybı ve motivasyon eksikliği gibi psikolojik engeller bunların başında geliyor. Araştırmalara göre bazı çocukların gitmeye hazır oldukları halde süreçler hakkında bilgi sahibi olmadıklarından okula gidemiyor. Bazı illerde millî eğitim müdürlükleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından gerçekleştirilen aktif aile ziyaretleri bu çocukların okullaşmasını sağlıyor.

Bu kapsamda MSYD Suriyeli çocukların oryantasyon ve motivasyon eksikliği gibi engelleri aşabilmeleri için programlar ve projeler düzenleyerek toplum merkezlerinde hizmet veriyor.

 

Hatice Parlar

Yazar Hakkında

İlginizi Çekebilir

0 Yorum

Henüz yorum yok.

Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!