Kerkük’ün Kapalı Çarşısı

Ocak 27, 2020 0 Yorum Analizler , Şehirler 578 Görüntülenme
Kerkük’ün Kapalı Çarşısı

Türkmeneli’ndeki  Kerkük şehrinde bulunan Kapalı Çarşı Osmanlı Yönetimi döneminde, 1855 yılında yapılmıştır. Bu tarihi eser Kerkük Kalesi yakınında bulunan eski bir pazardır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş olmasının yanı sıra 1978 yılında yeniden restore edilmiştir.

Çarşı, müthiş bir yapılandırmaya sahiptir. Pazarın inşası yaklaşık 150 yıl öncesine dayanmaktadır. Kerkük’teki kireç sıvaya ek olarak yapımında beyaz taş kullanılmıştır.

Çarşı, zamanı belirten sembollere sahiptir.  Kerkük Kapalı Çarşısı, yılda gün sayısını simgeleyen 365 dükkan, günde saat sayısını simgeleyen 24 şube, ay sayısını gösteren üst katta 12 küçük oda ve haftanın günlerini gösteren 7 bölüm içermektedir.

Pazarın Kerkük ile olan ilişkisi, aynı zamanda turist, ticari bir dönüm noktası olduğu için bedenin ruhla ilişkisi gibidir.

Kerkük halkı, pazarın pek çok farklı ürünü içinde barındırdığından ilgi çeken pazarın kalabalığına alışmış durumdalar. Vatandaşlar, altın dükkanlarından, modadan, okul malzemelerinden, bakır ve kil kaplarından, hatta şifalı bitkilerden ve diğerlerinden alışveriş yapmaktan keyif aldıklarını dile getiriyorlar.

26 Kasım 2018 tarihinde, şehir merkezinde Kerkük’teki Kapalı pazarında büyük bir yangın  meydana gelmişti. Yangında 12 daire ile 235 mağaza yanarak büyük hazara uğradı.

Bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafında Kapalı Çarşının yeniden inşasını başlatılmıştı.

Çarşısının, iki hafta önce vatandaşlara kapılarını açması planlanıyordu. Ancak Pazarda henüz çalışmaların bitmediği ve tamamlanma oranının %90’a ulaştı duyuruldu.

Yazar Hakkında

İlginizi Çekebilir

0 Yorum

Henüz yorum yok.

Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!