Kırım Tatarların Kadın Kahramanı: Alime Abdenanova

Mayıs 6, 2020 0 Yorum Analizler , Dünya 718 Görüntülenme
Kırım Tatarların Kadın Kahramanı: Alime Abdenanova

Dünyada ilk insanın var oluşundan itibaren kadınlar, erklere göre hep daha güçsüz ve korunmaya daha çok ihtiyaç duyan bireyler olarak tanımlanırdı ve tanınmaya devam ediyor. Fakat farklı zaman aralıklarında meydana gelen savaşlar ve insan hayatını tehlikeye atan diğer olağan heller, bu algının yanlış olduğunu ortaya koyuyor.

Alime Abdenanova, 4 Ocak 1924 yılında Kırım’ın Cermay-Kaşık köyünde bir Kırım Tatar ailesinde dünyaya geldi. 1930 yılında annesi Meselme’yi, bir yıl sonra ise babası Seit-Osman’ı kaybeden Alime ve onun iki kız kardeşini, nenesi Revide ve dayısı Muyedin büyüttü. İkinci Dünya Savaşının başlamasının ardından Alime’nin dayıları savaşa gitti. İsmail ve Ayedin savaşta hayatını kaybetti. Alime’yi büyüten Muyedin ise, savaşta yararlanıp Krasnodar şehrine yerleşti.

İkinci Dünya Savaşı’nın başlangıcına 17 yaşında tanık olan Alime Abdenanova, savaşının oluşturduğu zor şartlar altında durumu kabullenmek yerine düşmanla savaşmayı seçti. 1941 yılında Alman Ordusunun Kırım’ı işgal ettikten sonra bu seçenek ölüm demekti. Fakat genç, kararlı ve vatansever bir kadın için tek doğru seçenek, düşmanla savaşmak idi.

Sonbahar 1943… Sovyetler Ordusu, Kırım’ı Almanya’nın işgalinden kurtarmasına bir adım daha yaklaşıyor. Fakat Alman Ordusu’nun eli altında olan Kırım’da dikkat çekmeden keşif  yapabilmek için tek çare vardı. O da Kırım’ın yerli halkı arasında istihbarat ajanı seçmekti. Hiç tereddüt etmeden bu görevi 19 yaşındaki Alime Abdenanova üstlendi. Keşif ve havadan indirme eğitimini aldıktan sonra 1943 yılında 2 Ekimi 3 Ekime bağlayan gecede istihbarat ajanı Alime (takma adı Safiye, Anya) ve telsizci Larisa Gulyaçenko (takma adı Stasya, Gordaya), Cermay-Kaşık köyünün çevresinde havadan indirildi. İnsanların dikkatini çekmemek için Sovyet Ordusu’nun istihbarat ajanı ve telsizcisi, Alime’nin nenesi Revide’nin evinde yerleşti.

1944 yılın Şubat ayına kadar Alime Abdenanova, bağlı olduğu İstihbarat Servisi Komutanlığı’na, Alman Ordusu’nun Kırım’da yaptığı operasyonlar hakkında  önemli bilgi içeren 80’den fazla rapor sundu. Daha verimli çalışma sürdürmek adına Alime Abdenanova’nın kurduğu yeraltı örgütünde dayısı Abdurakip Bolatov, öğretmeni Nacibe Batalova, Yedi Kuyu tren istasyonunun müdür yardımcısı İvanov ve diğer hemfikir olduğu insanlar yer alıyordu.

Lakin Alime’nin her gün hayatını tehlikeye atarak Kırım’ı Alman Ordusu’nun işgalinden kurtarmak adına sürdürdüğü çalışma uzun sürmedi. 1944 yılının Şubat ayına kadar Almanlar, Kırım’da Sovyet Ordusu’nun istihbarat ajanların çalıştığını anladı.

25 Şubat 1944… Alime Abdenanova, telsizci Larisa Gulyaçenko ve daha 6 kişi tutuklandı. Eski Kırım şehrinde yer alan gestapoda Alime’ye karşı uygulanan işkence kalmadı. Telsizci Larisa Gulyaçenko ise, hayatını kurtarmak için ihanet etti. Almanlar, Larisa’nın verdiği ifadeden Alime Abdenanova’nın ajan grubunun şefi olduğunu öğrendi.

Alime’ye düşman hakkında bilgi toplamaya yardım eden: Abdurakip Balatov, Necibe Batalova, Cevat Mennanov, Hayrulla Mambetcanov ve Seyfeddin Mennanov, 9 Mart 1944 yılında Ağarmış dağın eteğinde Almanlar tarafından öldürüldü.

Alime Abdenonova yaşadığı bütün işkencelere rağmen düşmanlara bir söz bile söylemedi. 5 Nisan 1944 yılında Kırım’ın Simferopol şehrinin civarında 20 yaşındaki Alime’nin hayatına son verildi. Birkaç gün sonra ise, Sovyetler Ordusu Kırım Cephesi’nde Almanları yendi…

Kendisi 20’nci yaşına daha yeni girmişti. Genç ve vatansever bir kadındı. Kendisini, upuzun bir gelecek bekliyordu. Fakat onun için binlerce yurttaşın hayatı daha önemliydi. Alime Abdenonova, hayatını feda ettiği Vatan savaşı için ölümünden sonra 1944 yılında Kızıl Bayrak Nişanı ile ödüllendirildi. 1 Eylül 2014 yılında ise, Rusya Federasyonu Kahramanı olarak tanındı.

 

Aishe Mustafaieva

 

Yazar Hakkında

İlginizi Çekebilir

0 Yorum

Henüz yorum yok.

Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!