Kosova’da Karışıklık Biter Mi ? 

Nisan 21, 2018 0 Yorum Analizler , Balkanlar 895 Görüntülenme
Kosova’da Karışıklık Biter Mi ? 

Geçtiğimiz 2 ay boyunca Kosova birçok habere konu oldu. İlk olarak Kosova meclisinde sürekli eylemlere neden olan, milletvekillerin gözaltına alınıp ülkenin birçok yerinde şiddetli protestoları doğuran  Karadağ sınır anlaşması oylanıp meclisten geçti. Daha sonra bu anlaşmayı kamuoyundan düşürmek için gibi bakılan Sırbistan hükümetinin Kosova yetkilisi Kosova’nın kuzeyinde izinsiz giriş yaptığı gerekçesiyle medyanın önünde özel bir operasyonla gözaltına alınıp sınır dışı edildi. 

İkinci olay ülkede resmen bir zafer sarhoşluğu yaratırken üçüncü büyük olay gerçekleşti. Türkiye’yi de etkileyen bir başka önemli operasyon. FETÖ mensubu olduğu düşünülen üst düzey 6 kişi Milli İstihbarat Teşkilatı ( MİT ) ve Kosova İstihbarat Ajansı ( AKİ ) ortaklığıyla derdest edilip 2 saat içinde Türkiye’ye gönderilmesi oldu.

Tabi bunlarla da bitmedi Kosova ve Arnavutluğu birbirine bağlayan otoban Arnavutluk tarafından ücretli olması kararlaştırıldı.  Yıllarca iki ayrı devlet ama tek milletin yollu olarak lanse edilen, her iki tarafın ekonomik olarak kalkınmasına yardımcı olan yol ücretlendirildi. Bu yolu sürekli kullanan halkın tepkisi sert oldu ve ansızın kurulan gişeler halk tarafından yakıldı. 10’larca Arnavut polisi yaralanırken 50’ye yakın eylemci gözaltına alınmıştı.

Bütün bunlar neredeyse 1 ay içerisinde gerçekleşti. Ama medyayı en çok meşgul eden FETÖ operasyonuydu. Bu operasyonun sonunda Kosova içişleri bakanı ve İstihbarat müdürü istifaya zorlandı. Kosova medyası en çok bu konuyu tartıştı. Birçok canlı yayın yapıldı. Kosova’da ki büyükelçilikler özellikle vurgulamak istediğim Amerika büyükelçisi açıklama yaptı. Sosyal medya hesabı üzerinden FETÖ operasyonun hemen aydınlatılması gerektiğini söyledi. Kosovalı Türk ve Arnavutlarda sosyal medya hesapları üzerinden en çok bu habere yoğunlaşıp yorumlar yaptı.

Kosova başbakanlık ve meclis binasının önünde, yıllarca haklarını arayan savaş gazileri, eski fabrika çalışanları, Mekedonya’ya iade edilen eski Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) savaşçılarının aileleri gibi halkın belirli kesimleri günlerce hatta aylarca o kapıların önünde beklediler. Hiç bir zaman yetkililer onların yanlarına gitmeye tenezzül etmemişti.

Sınır dışı edilen 6 FETÖ zanlısının eşleri ise başbakanlık binasının önünde çıktıkları ilk günde Kosova başbakanına ulaşmayı başardı. Kendilerini anlatma fırsatı yakaladı ve o sırada birçok haber kanalının kamerası da kayıttaydı. Bu kadar da kalmayan Başbakan bir daha böyle bir olayın yaşanmayacağının teminatını  verdi.

Kosova Adalet bakanı tarafından da kabul edilen zanlıların aileleri birçok kurum ile hemen iletişime geçebiliyordu. Hatta Kosova’da görev yapan Avrupa Birliği Polis Misyonu ( EULEX ) bile zanlıların havaalanında tutuldukları konusunda çıkan dedikoduları gerçekliğini öğrenmek için oraya ekip yönlendirmişti.

Bu kadar etkili nasıl olabiliyorlar derseniz FETÖ’nün okulunda okuyan öğrencilerin velileri Kosova hükümetinde olan kişiler. Bu eşler ilk önce meclis başkanına daha sonra başbakanın karısına ulaşmış. Operasyon yapıldıktan kısa bir süre sonra ! Aslında bakarsanız Kosova için de çok tehlikeli olan bu şahısların 10 yıl kadar bir süre içinde bile nasıl teşkilatlandığını görebiliyoruz.

Bu operasyonu destekleyen Kosovalıların sayısı az değildi, hatta bu olayın Kosova için yüz karartıcı bir şey olduğunu düşünenlerden daha fazlaydı. Çünkü o kesimin sorguladığı kısımlar birden bire kaybedilen ya da Karadağ’a hediye edilen binlerce hektar topraktı, ( bu arada bu anlaşma AB tarafından Kosova’ya dayatılmış ve AB vize serbestisi için ön şart sunulmuştu ! ) Arnavutlukla olan yolların artık ücretli olmasındaydı, Sırbistan yetkilisi Djuriç’in sınır kapısından izin almadan sadece kimliğini verip geçmesi ve daha sonra tutuklanmasındaydı.

Sırp yetkili Kosova makamlarından giriş için gelmeden önce izin talep etmişti. Kosova makamları ise bu izni vermeyip giremeyeceğini belirtmişti. Önceden giremeyeceği belli olan adamın nasıl oldu da girebildi?, sonra büyük bir şov ile göz altına alındı.  Bu arada Sırp yetkili tekrardan izin için talepte bulunup Kosova’ya geldi ve ziyaretlerini görüşmelerini gerçekleştirdi.

Kosova sorması gereken en önemli soruları sormadı kendine. Kosova halkı vize serbestisi, AB üyeliği gibi gerçekleşmesi şimdilik mümkün olmayan konularla uyutulup her gün büyüyen işsizliğe buna neden olan yetkililere, dahası kendi topraklarını başka ülkeye neden hediye edildiğini sormadı, soramadı.

6 FETÖ zanlısının yakalanıp Türkiye’ye teslim edilmesi Kosova için yüz karartıcı oldu sadece. Bakanı ve istihbarat müdürünü görevden aldırdı. Oysa ki Türkiye’nin yaptığı yardımı, Kosova’nın kalkınmasında ve tanınmasında verdiği mücadeleyi bilen kesim bu konunun neden bu kadar büyütüldüğünü çok iyi anlıyordu.

Başbakan Haradinaj’ın hükümeti daha kurulurken çatırdamaya başlamıştı zaten. Bu olayların son halkası da hükümetin düşürülmesi ve bütün yaşananların sorumlusu şimdiki hükümeti gösterip işin içinden çıkılacağı gibi duruyor.

 

Yazar Hakkında

İlginizi Çekebilir

0 Yorum

Henüz yorum yok.

Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!