Makedonya Türklerinin Türkçe Sevdası

Aralık 11, 2019 0 Yorum Analizler , Balkanlar 746 Görüntülenme
Makedonya Türklerinin Türkçe Sevdası

“Evla”nın kahraman Türkçe Sevdalılarına!

Karlı kışlı bir hava. Ohri’den Debre üzerinden Merkez Jupa’ya gidiyorum. Kendi imkânlarımızla gittiğimiz bir Balkan ziyareti daha. Bana aracı ile eşlik eden Maksut Ali. Bozuk yolları aşıyoruz. Sınır askerleri var. Arnavutluk sınırı boyunca kuzeye Kara Dirin Irmağının doğal yolu boyunca gidiyoruz. Kara Dirin Irmağı köpürdükçe köpürüyor. Öfkesinden ağzından köpükler saçan at misali. Struga Belediyesi sonrasında Merkez Jupa Belediyesi başlar ama siz ancak Debre üzerinden oraya ulaşabilirsiniz.

Debre-Mavrovo-Gostivar yoluna Debre’den çıkışta 5 km ötede Debre Gölü’nü karşıya bağlayan köprüyü geçince sağdan Merkez Jupa’ya yol başlardı. Belediye merkezine giden yoldan daha çok dağa çıkan avcı yoluna benzerdi. İşte o yolun başında zırhlı askeri araçlar vardı. Bu araçlarla Merkez Jupa, Kocacık, Novak, Evla, Elessa yerleşim yerlerine tek bağlantı yolu kontrol altına alınmıştı.

Merkez Jupa’da aileler ve veliler başta Belediye Başkanı Nevaip İsmail olmak üzere Türkçe eğitim için direnç gösteriyorlar ve milletin varlığının dilden devam edeceğini 1910 yılından bu yana Türkçeyi unutanların başına nelerin geldiğini çok iyi biliyor ve görüyorlardı. Başardılar. Türkçe eğitim ile birlikte verdikleri mücadele sonucunda Anadolu, Balkan Türklüğü ve Manastır-Kosova Türklüğü ile bağları kuvvetli kaldı.

Bugün Türkçenin ve Türklüğün hâkim olduğu bu toprakların yolları bozuktu ama imanları sağlamdı. Bugünde öyle. Ara ara ziyaretler eder ve takip ederim bu Albayrak’ın dalgalandığı vatan toprağını.

Mücadeleyi başlatan ve devam edenlerin hepsinin gönlümde yeri başkadır. Yıllar sonra 19 Mayıs Gençlik buluşması yapılmıştı. Sonra bir kurban bayramında bulundum. Sonra bir kızımızı Ankara’da gelin ettik. Ama Merkez Jupa Türklük, Türkçe için kahramanların yetiştiği yerlerdi.

Şimdi yolları düzeldi. Binaları güzelleşti. Hizmetler arttı.

O bozuk şose yolu o gün açık tutanlar bugün Manastır-Kosova’da 21 Aralık tarihinin Türkçe Eğitim Bayramı olarak kutlanmasını sağladı.

Türklük mücadelesini kendilerine verilen ve o çemberin dışına çıkmalarına izin verilmeyenlerin tepiştikleri alan haline getirenleri dünden selamlıyorum.

Kenarda kıyıda abi zordayız, karşı partiye sövmesek yerimizde duramayız diyenlerin ne kadar haklı olduklarını sosyal medya hesaplarında Türk’ün Türk’e hakaret ettiğini gördükçe üzülüyorum. Dünde var olan ama bugün Makedonya Türklüğünü hücreye kapatma cesareti gösterebilenleri, siyasal pazarlamacıları, acıyla izliyorum.

Yokluk ve varlık mücadelesi verenler!

Neredeler?

Nerede birliğimiz ve beraberliğimiz. Nerede o yüksek ülkülerimiz. Yoksa bir kemiğin ardından saatlerce yol giden itler mi gülüyor kimsesizliğimize.

Hayır. Bugün daha güçlü olabiliriz. Yeter ki 1+1 olalım. Yeter ki toplanınca SIFIR etmeyelim.

Yaşasın Türklüğümüz.

Yaşasın Türkçemiz.

Nevaip İsmail ile başlayan ve bugün Arian İbrahim ile devam eden kahramanları saygıyla Nuhi Şahin’i rahmetle anıyorum.

Yine Erdoğan Saraç, Gayyur Saraç ve Cafer Cafer gibi tarihe geçen kahramanlar ile diğer dava adamlarını anmamak mümkün mü?

İyilikler konuşma vakti geldi. Elindeki kırık bir masa ve ayağı olmayan bir sandalye değil talebimiz. Talebimiz kimliğimiz, dilimizdir.Türklük davası “bir yere yerleşen, mükim” paragöz kişilerin davası olamaz. Türklük davası babası ve anası ile öğünen ama kendisi bir değer ifade etmeyen yaban dillilerin davası olamaz. Türklük davası Türkçedir. Türklük davası,  Türkçe gazete çıkarıp İngilizce isim verenlerin davası olamaz. Susmamak gerekiyor. Susmamamız gerekiyor…

Bütün Manastır ve Kosova vilayetinde 21 Aralık’ı Türkçe eğitim bayramı olarak kutlayan kardeşlerimizin bayramını kutlarım.

Bayramımız kutlu olsun.

Yazar Hakkında

İlginizi Çekebilir

0 Yorum

Henüz yorum yok.

Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!