Mutlu Yelda!

Aralık 22, 2017 0 Yorum Analizler , Kültür 1039 Görüntülenme

Yelda, hayatın kısa olduğunu ve ekstra bir anı kutlamamız gerektiğini anlamamız demektir.

Yelda, en eski Fars festivallerinden biridir. Bu festivalde kışın gelişi, güneşin yenilenmesi ve karanlıkta ışığın zaferini kutluyorlar. Yelda yılın en uzun gecesi 21 Aralık’a denk gelmektedir. Doğum anlamına gelen Yelda, Farsça dile ithal edilen Süryani bir kelimedir. İran ve Afganistan da her yıl Yelda kutlanmaktadır. Eskiden Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Ermenistan gibi bazı Kafkasya devletleri yılın bu zamanında aynı geleneği kutluyorlardı.

Bu gece aile üyeleri (çoğunlukla en yaşlı üyenin evinde) birlikte olurlar ve bütün gece uyanık kalırlar. Sofrada Kuru fıstık, karpuz ve Nar’ın yanında klasik şiir ve eski mitolojiler de yüksek sesle okunur. Cömertliğini arttırmak için Allah’a dua edilir. Kutlayanlar yaz mevsim meyvelerini yiyerek gelecek kışta hastalanmayacağına inanıyorlar. Bu nedenle karpuz yemek bu gece en önemli geleneklerden biridir.

Meyve sepetinin üzerine yerleştirilen Narlar, yaşam döngüsünün – kuşaktan kuşağa yeniden doğuşunu ve canlanmasını hatırlatır. Nar’ın mor dış kaplaması doğum ya da şafak sembolize eder ve parlak kırmızı tohumları hayatın parlaklığını simgeler. Kışın başlangıcına denk gelen Yelda, sezonluk meyvelerin bitimini kutlamak için bir fırsattır. Günümüzde Yelda, Allah’a bütün nimetler için şükredip ertesi yıl refah geçsin diye dua etmek için kutlanan bir etkinliktir.

Geçmişten gümümüze kadar Yelda gecesi Afganistan’da kutlanmaktadır. Her yıl olduğu gibi bu sene de Yelda festivalı kutlandı. Yelda eski dönemden devam edegelen bir gelenek olsa da günümüzde Afganistan’da aileleri ve arkadaşları bir araya getiren kültürel ve eğlenceli bir kutlama hale dönüştü.

Afganistan’da aileler bu gece bir araya gelip sabaha kadar Mevlana’nın Mesnevi’sini okur ve müzik çalarlar.

 

Laily Habib

Yazar Hakkında

İlginizi Çekebilir

0 Yorum

Henüz yorum yok.

Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!