Özbekistan kapılarını ziyaretçilere açan Buhara Deklerasyounu imzalandı

Mart 27, 2019 0 Yorum Analizler , Kültür , Türkistan 625 Görüntülenme
Özbekistan kapılarını ziyaretçilere açan Buhara Deklerasyounu imzalandı

Bu yıl Buhara’da düzenlenen I. Uluslararası İnanç Turizmi Forumu, ülkenin uluslararası düzeyde inanç turizmi alanındaki konumunu geliştirmek amacıyla Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev’in girişimi üzerine gerçekleşti.

Etkinlik,  Turizm Kalkınma Devlet Komitesi, Bakanlar Kuruluna bağlı Diyanet İşleri Komitesi, Özbekistan Müslümanlar Kurulu, ’’Vakıf’’ Yardımlaşma Fonu, Dışişleri Bakanlığı, Buhara Valiliği, ISESCO (Eğitim, Bilimsel ve Kültürel alanda İslam Teşkilatı) ve UNWTO (Dünya Turizm Örgütü) tarafından ortaklaşa düzenlendi.

Başbakan Yardımcısı Aziz Abduhakimov, I. Uluslararası İnanç Turizmi Forumu sırasında yabancı uzmanlar ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Beraberinde Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Vasil Shayhraziyev, Delhi Merkez Camii Baş İmamı Said Buhari, Mısır Temsilciler Meclisi Sosyal Uyum, Aile ve Engelliler Komitesi Başkanı Abdulhadiel-Kasabi, MATTA (Malezya Seyahat Acentaları ve Tur Operatörleri Derneği) Başkan Yardımcısı Akıl Yusuf, Gunadarma Üniversitesi Rektörü, Özbekistan Cumhuriyeti’nin Endonezya’daki Turizm Marka Büyükelçisi Eko Shri Margianti ve Tri Ways Traveland Tour (Singapur) Uluslararası Firmalar Genel Müdürü Ahmad Hamid ile müzakereler yapıldı.

İkili toplantılarda, ülkenin turizm potansiyelini, turistik fırsatlar ve kapasiteyi geliştirmeyi teşvik etmeye odaklanan işbirliği ve ortak projeler ele alındı. Ayrıca, İslam dünyasında Özbekistan’ın uluslararası inanç turizmi alanında en büyük merkezlerinden biri olması ve uluslararası düzeyde tanınması konusuna da vurgu yapıldı.

İslam medeniyetinin en önemli merkezlerinden biri de Özbekistan

İmam el Buhari, İmam et-Tirmizi, Ebu Mensur Matüridi, Abdülhalık Gucdüvani, Bahaüddin Nakşibendi, Burhaneddin Merginani gibi İslam’ın gelişmesine katkı sağlayan büyük âlimler, Muhammed Harizmî, Ahmed Fergani, Ebu Nesr Farabi, Abu Reyhan Biruni, Ebu Ali İbn-i Sina, Mahmud Zamahşeri, Mirza Uluğbey, Ali Kuşçu gibi dünya bilim tarihinde silinmez iz bırakan bilim adamları ve düşünürlerin vatanı olan Özbekistan, dünyanın her yerinden gelen turistleri İslam medeniyetinin en önemli merkezlerinden biri olarak kendine çekiyor.

Başbakan Yardımcısı ’’İslam kültürünün başkenti olarak kabul edilen Kubbet-ül İslam olan Buhara, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO) tarafından Buhara’nın diğer şehirlerle birlikte İslam medeniyetinin bir başkenti olduğunu belirtmekte fayda var” dedi.

Buhara Deklerasyonu

Özbekistan’ın inanç turizmi merkezlerinden biri olarak tanınmasına ilişkin Buhara Deklarasyonunu imzalama töreni uluslararası forumda gerçekleşti.

Buhara Deklarasyonu’nun imzalanması Özbekistan tarihinde önemli bir olay. Uzmanlara göre, bu belgenin imzalanması bölgedeki turizm altyapısının gelişiminde ve turist akışının bu yöne evrilmesi için güçlü bir ivme kazandıracak.

Deklarasyon,  turizm şirketlerini destekleme, turizmde yatırım ilişkilerinin genişlemesinin yanı sıra ülkede turist sayısını artırmayı da öngörüyor.

Bununla birlikte, tanınmış Tatar bilgini ve aydını Şehabettin Mercani’nin anısına Buhara’daki Mir Arap medresesinde anıtın açılış töreni de yapıldı.

Aynı zamanda, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Rushan Abbasov ile Özbekistan Müslümanlar Kurulu Başkanı, müftü Usmonhon Alimov arasında bir toplantı yapıldı. İki taraf, işbirliğini genişletme ve özellikle de inanç turizminde işbirliğini yoğunlaştırma isteklerini dile getirdi.

İnanç turizmi için tarihi ve kültürel binalar yeterli değil

Özbekistan Turizm Kalkınma Devlet Komitesi’nin basın yayın bilgisine göre, Perlis eyaleti Müftüsü Mozd Asri bin Zayn el- Abidin, Özbekistan’ın Malezya’daki inanç turizmi elçisi olarak atandı.

İslam Medeniyetleri Merkezi, Uluslararası İslam Akademisi, Mir Arap Medresesi, İmam Buhari ve İmam Tirmizi uluslararası araştırma merkezleri Özbekistan’ın zengin bilimsel tarihi ve mirasının incelenmesine ve desteklenmesine katkıda bulunması bekleniyor. Forumda inanç turizmi için tarihi ve kültürel binaların yeterli olmadığı dikkate alındığından, Özbekistan’da inanç turizmine olan ilgiyi artırmak için yapılan teşvik çalışmalarının yanı sıra, turistlere uygun koşulların yaratılması gerektiği vurgulandı.

Yabancı ülkelerden gelen konuklar, Buhara, Semerkant ve Taşkent’in tarihi ve turistik yerlerini ziyaret ettiler.

Buhara’da gerçekleşen uluslararası düzeydeki forum bu alandaki ilk büyük etkinliği oluşturuyor. İleride bu gibi etkinliklerin düzenli olarak yapılması Özbekistan’da inanç turizminin gelişmesine katkıda bulunup, ülkeyi inanç turizminin ana merkezlerinden birine dönüştürmesi bekleniyor.

 

 

Lola Pozilova

 

Yazar Hakkında

İlginizi Çekebilir

0 Yorum

Henüz yorum yok.

Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!