Son yıllarda Özbekistan’da eğitime verilen önemin artmasından dolayı bu alanda yeni çalışmalara imza atılmakta. Yüksek Öğretim Sisteminde uygulanan yeni çalışma planları incelendiğinde Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev bu alanı geliştirmek için ferman ve kararlar çıkardığını görebiliriz. Bu kararlarda yenilikçi sistemler uygulama, yurtdışı deneyimlerini inceleme, eğitim programları arasındaki entegrasyonu güçlendirme, nitelikli uzmanları işe alma, bilimsel kapasiteyi artırma, nitelikli uzman yetiştirme yolunda yapılacak olan adımlar belirlendi.
Bunun gibi gelişim çalışmaları ülkenin güneyinde, Surhanderya ilinde de devam etmekte. Surhanderya, büyük mütefekkirler yurdu, Hekim Tirmizi, İmam Tirmizi, Semender Tirmizi, Sabir Tirmizi gibi büyük alimleri yetiştiren topraktır. Bu alimlerin bıraktığı miras, kitap ve risaleler insanın iç dünyasını zenginleştiren kıymetli hazine olarak değerlendirilir.
Bugünkü çalışmamızın amacı da bilimin gelişmesine katkı sağlayacak, Vatanımızın ününü dünyaya yayacak olan nesil yetiştirmek. Zira sahip olduğumuz imkan ve kapasitemiz bu topraklarda yine Tirmiziler’in yetişeceğine inanmamızı sağlamaktadır.
Termiz Devlet Üniversitesi ildeki en büyük yüksek öğretim kurumu sayılır. Günümüzde üniversitede 17 fakülte, 45 bölüm faaliyet yürütmekte. 19 bin 981 öğrencinin eğitim aldığı üniversite kampüsünde tüm olanaklar mevcut. Kampüste okul binaları, stadyum, öğrenci yurtları, geniş kütüphan ve otopark bulunmaktadır. Aynı zamanda Üniversitede ücretsiz internet hizmeti de mevcuttur. Lisans programında 5+1 ve yüksek lisansta 4+2 şeklinde haftalık okul programı uygulanmakta. Günümüzde üniversitede 25 DSc, profesörler, 124 bilim adayı, doktor ve doçentler görev almaktadır. Üniversitede 6 eğitim dalında doktora (PhD) derecesi Bilim Kurulu faaliyet yürütmektedir. Üniversite kendi bilimsel dergisini ve gazetesini de çıkarmaktadır.
Günümüzde Termiz Devlet Üniversitesi çok sayıda üniversite ve araştırma merkezleriyle iş birliği anlaşmaları yapmıştır. Rusya, Beyaz Rusya, Türkiye, Almanya, Azerbaycan, Kazakistan, Çin, Japonya, Polonya, Slovenya, İtalya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Tacikistan gibi devletlerin öncü üniversiteleri ile çeşitli branşlarda iş birliği çalışmalarını sürdürmektedir. Her sene profesör öğretim üyeleri, öğrenciler uluslararası konferans ve sempozyumlarda araştırmaları ve makaleleriyle katılım sağlamaktalar.
Son yıllarda Termiz Devlet Üniversitesi ile Türkiye Yüksek Öğretim Kurumları arasında eğitim ve araştırma alanında yapılan iş birliği artmakta. Özbekistan ile Türkiye’yi ortak dil ve tarih, kültür ve geleneklere dayalı arkadaşlık ve kardeşlik birleştirir. Kardeşliğin ifadesi olarak Türkiye Cumhuriyeti, Özbekistan bağımsızlığını ilk olarak tanımıştı.
Son yıllarda Özbekistan ve Türkiye ilişkilerine yeni sayfa açıldı. Yaşanan gelişmelerde Cumhurbaşkanları Şevket Mirziyoyev ve Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi iradesi, istikrarı önemli bir temel oldu. İki ülke arasındaki ilişkiler, ziyaret ve diyaloglar iş birliğinin daha da artmasını sağlamaktadır.
Ziyaretler esnasında Özbekistan ve Türkiye arasındaki siyasi, ticari, yatırım alanına ait, ulaştırma, ziraat, lojistik, eğitim, bilim ve diğer alanlardaki iş birliklerini geliştirme konuları etraflıca masaya yatırıldı.
18 Ağustos’ta kabul edilen “Özbekistan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında stratejik ortaklık ilişkilerini güçlendirme ve çok yönlü iş birliğini genişletme çarelerine dair” Hükümet Kararı da iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmekte olduğunu gösterir.
Günümüzde Termiz Devlet Üniversitesi Türkiye’nin Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi hem de Mersin Üniversiteleri ile iş birliği anlaşmaları imzalamış, her iki taraf öğretim görevlilerinin değişim programlarını desteklemektedir. Örneğin Termiz Üniversitesi öğretim üyesi, doçent Obid Şofiyev 2020 yılı, 20-21 Şubat tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde seminer vermiştir. Günümüzde Türkiye’nin Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü öğretim üyesi doçent Veli Savaş Yelok üniversitenin Edebiyat Araştırmaları Bölümünde “Edebi İlişkiler” dersini online olarak vermekte. Ayrıca 2020 yılını 22-24 Ekim tarihlerinde Türkiye’nin Mersin şehrinde 4-INTERNATIONAL MEDITERRANEAN SYMPOSIUM düzenlenecektir. Bu sempozyumda Termiz Devlet Üniversitesi ortak üniversite olarak belirlenerek, üniversite Rektörü düzenleme kurulunda yer almıştır. Ayrıca 2020 yılının 12-15 Kasım tarihlerinde Antalya’da olması planlanan 3. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim ve Sosyal Bilimler Kongresinde üniversite heyeti de davet edildi.
Günümüzde Termiz Devlet Üniversitesi ve Türkiye Üniversiteleri ve araştırma merkezleri ile ortak çalışmalarının güçlenmesi ve iki ülke arasında ilişkilerin yeni aşamaya gelmesinin sonucu olarak değerlendirilebilir.
Yazarlar:
Henüz yorum yok.
Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!