Savunma Teknolojileri Kongresinin Dokuzuncusu (SAVTEK 2018) 27-29 Haziran 2018 tarihlerinde ODTÜ-BİLTİR Merkezi tarafından, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, ODTÜ ve Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği SASAD’ın koordinasyonu ile ODTÜ Kültür Kongre Merkezinde düzenlendi.
Kongrenin açılışı 27 Haziran 2018 Çarşamba günü Saat 10.00’da ODTÜ Kongre Kültür Merkezi Kemal Kurdaş Salonunda gerçekleşti. Açılış oturumunda, ODTÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa Verşan KÖK: “Gerek nitelikli AR-GE personeli yetiştirilmesi gerekse yüksek teknoloji içeren altyapıların oluşturulması konularında ODTÜ olarak işbirliğine her zaman açık olduğumuzu söylemek istiyorum.” İfadelerini kullandı.
Karaosmanoğlu: “Türkiye teknoloji ihraç eden ülke olma yolunda ilerliyor”
Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Vekili Sayın Yunus Emre Karaosmanoğlu: “Savunma ve güvenlik alanında güçlü olmak, kendi beyin gücüyle bilgi ve teknoloji üretmeyi gerektiriyor. Bilindiği üzere biz bu gerçeği ısrarla “yerli ve milli sanayi” olarak isimlendiriyoruz. Bugün Türkiye her geçen gün savunma sanayinde kendi kendine yetebilen ve teknolojiyi ihraç eden bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ülkemize bu onuru yaşatan bütün bilim insanlarımıza, mühendis ve teknokratlarımıza minnettarız. Savunma sanayi ürünlerini yerlileştirme, sadece savunmamızı güçlendirmek değil aynı zamanda bütçe açığını ortadan kaldırıcı büyük bir etkendir. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Bakanlığımız yeniden yapılanma sürecine girmiştir” dedi.
Karaosmanoğlu, bu kapsamda sanayi ve ihracata yönelik olarak; Askeri Fabrikalar ve Askeri Tersanelerin imkân ve kabiliyetlerini kullanarak, yabancılar dâhil gerçek ve tüzel kişilerin ihtiyaçlarına yönelik teklif vermek, askeri fabrika ve tersanelerin gelişimini sağlamak üzere, %100 kamu sermayeli Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT A.Ş.) unvanı altında bir şirketin kurulmuş olduğunu bildirdi.
Yürkgenci: “TSK el yapımı paylayıcılara karşı mücadeleye devam ediyor”
Genelkurmay Başkanlığı Genel Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Sayın Yavuz Türkgenci, AR-GE süreçlerinin hızlandırılması; teknolojik gelişmelerin hızına ayak uydurulmasını sağlarken kullanılan sistemlerin millileşme hususuna da olumlu katkı sağlayacağını bildirirken, AR-GE süreçlerinde tasarlanan sistemlerin, harekât ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yönlendirilmesinin önemini bir kez daha vurgulamak istediğini dile getirdi.
Türkgenci: “ Türk Silahlı Kuvvetleri olarak üzerinde durduğumuz diğer bir husus, el yapımı patlayıcılara karşı yürütmüş olduğumuz mücadeledir. Bu mücadelede başarıya ulaşmak için gerekli sistemleri değerlendirmek maksadıyla; tedarik makamlarımız, akademisyen ve savunma sanayimizin temsilcileri ile beraber 2018 Nisan ayında yapmış olduğumuz çalıştayın da başarılı olduğunu, ancak sonuçların uzun vadede alınabileceğini düşünüyoruz. Bu vesile ile bu konuda çalışmalar yürüten bilim insanlarımıza ve savunma sanayimizin temsilcilerine teşekkür ederiz.” dedi.
Savunma Sanayi silah sistemlerinin yerli ve milli olarak geliştirmeyi hedefliyor
Savunma Sanayi Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Dr. Celal Sami Tüfekçi: “Gerek geçmişte yaşadığımız tecrübelerden gerekse mevcutta ülkemizin ve bölge coğrafyaların dışarıda ve içeride yaşadığı tehdit ve güvenlik sorunları dikkate alındığında, Ülkemizin istikbal ve istiklali için etkili savunma varlığının her geçen gün daha da güçlendirerek devam ettirmesinin önemini hepimiz şahit olmaktayız. Güçlü ve kendine yetebilen bir savunma için Ordumuzun ve Güvenlik Güçlerimizin vuruş gücü yüksek etkinliği en az düşman unsurlarla rekabet edebilir seviyede silah sitemleri ve teçhizatlarla donatılarak daimi bir şekilde modernize edilmesi gerekliliği aşikardır. Bu nedenle, Milli savunma sanayimizin teşkil edilerek güçlendirilmesi ve bu milli sanayimiz eliyle güvenlik güçlerimizin modernizasyonu temel vazifesi olan Müsteşarlığımız, ihtiyaç duyulan silah sistemlerimizin önümüzdeki dönemde tümüyle yerli ve milli olarak geliştirilmesi hedefiyle çalışmalarına devam etmektedir” dedi.
Üç gün boyunca süren kongrenin programında “Kara/Deniz/Hava-Uzay Platformları”, “Silah-Mühimmat-İtki Sistemleri”, “Zırh, Koruma ve Görünmezlik Teknolojileri”, “El Yapımı Patlayıcılar Tespit, Korunma ve İmha”, “İnsansız Sistemler”, “Muhabere, Elektronik, Bilgi, Keşif ve Gözetleme Sistemleri”,“ElektroOptik ve Algılayıcı Teknolojileri”, “Elektronik Harp Sistemleri”, “Siber Güvenlik Teknolojileri”, “Modelleme-Simülasyon, Artırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik”, “Mikro ve Nano Teknolojiler”, “Savunma Uygulamalarına Yönelik Güç ve Enerji Teknolojileri”, “Malzeme Teknolojileri”, “KBRN-p Savunma Teknolojileri”, “Yöneylem Araştırması ve Karar Destek Sistemleri”, “Ağ Merkezli Harp”, “Savunmada İhtiyaç ve Kaynak Yönetimi”, “İnsan Faktörü ve Sağlık”, “Lojistik Yönetimi”, “Sistem, Proje, Üretim ve Risk Yönetimi”, “İnovasyon; AR-GE ve Teknoloji Yönetimi”, “Savunmada Kamu- Üniversite-Sanayi İşbirlikleri”, “Kalifikasyon/Sertifikasyon/Akreditasyon” ve “Savunmada Dijital Dönüşüm, Yapay Zekâ, Büyük Veri Analizi” ana temalarında 125 bildiri sunuldu.
SAVTEK 2018 kapsamında, 27 Haziran 2018 Çarşamba günü öğleden sonra “Savunma Sanayi’nin Gelecek 20 Yılı Paneli” yapıldı. 29 Haziran 2018 Cuma günü ise 11:00’da “Büyük Veri, Yapay Zekâ ve Siber Güvenlik Paneli” ODTÜ Kongre Kültür Merkezi Kemal Kurdaş Salonunda gerçekleştirildi.
Henüz yorum yok.
Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!