SBF Buluşmasında Arakan Olayları Konuşuldu

Aralık 10, 2017 0 Yorum Dünya 869 Görüntülenme

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) tarafından 5. SBF buluşması gerçekleştirildi. Buluşmada “Arakan’daki Trajedi: Nedenler, İhtiyaçlar ve Çözümler” konusu ele alındı.

SBF Buluşması, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan’ın katılması ve Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Dekanı Prof. Dr. Kudret Bülbül’ün moderatörlüğünde 7 Aralık’ta gerçekleştirildi. Buluşmanın değerlendirme paneline Rektör ile birlikte Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Dr. Hla Kyaw de katılım gösterdi.

Buluşmanın açılış konuşmasını Asya Güvenlik Çalışmaları Kurumu Araştırmacısı MD Nazmul ISLAM yaptı. Uluslararası Güvenlik Departmanı Polis Akademisi Araştırmacısı Sabbir Hasan’ın derlediği Arakan krizine dair kısa bir belgesel filmi ile program başlatıldı.

Doğan: “Rohingya Meselesini Çözmek İçin Bangladeş ve Türkiye Birlikte Çalışmalı”

Konuşma sırasında Prof. Dr. Metin Doğan: “Rohingya meselesinin uluslararası siyasetteki en önemli konulardan birini oluşturuyor. Bangladeş ile Türkiye’nin Rohingya meselesine gösterdiği katkı azımsanmayacak derecede önemlidir. Bangladeş ve Türk akademisyenlerin Rohingya meselesini çözmek için birlikte çalışmalıyız” dedi. Doğan, Türkiye’nin, Arakan meselesindeki diplomatik faaliyetlerine, geçmişte olduğu gibi sürekli olarak devam edeceğini bildirdi. Bu kapsamda  AFAD ve TİKA’nın  her zaman Arakan’da ezilen insanlar için çalışacağını sözlerine ekledi.

Kyew: “Arakan’da Türk Yardım Kuruluşları ve Gazetecileri Görmekten Mutluyuz”

Arakan’daki Müslümanların haklarını koruma amacı güden Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Kyaw de konuşmasında son iki ayda Bangladeş’teki Arakanlı Müslümanların kaldığı kampların durumundan bahsetti. Arakan’da Türk yardım kuruluşları ile gazetecileri görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara uzun süredir zulmettiğini belirten Kyaw, “Ordu, Arakanlı Müslümanları kanser ve tümör olarak görüyor, bu kanseri Myanmar’dan söküp atmaya çalışıyoruz” dedi.

Dekan Prof. Dr. Kudret Bülbül kapanış konuşmasını yaparken, Rohingya Müslümanlar için öğrencilerin daha çok çalışması gerektiğini söyledi. Dekan her iki ülkenin araştırmacılarına soykırım, etnik temizlik gibi çeşitli konularda çalışmaları için Türkiye ve Bangladeş’in bir araya gelmesi gerektiğini de dile getirdi.

 

Yazar Hakkında

İlginizi Çekebilir

0 Yorum

Henüz yorum yok.

Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!