Her yıl dünyanın birçok yerinde özellikle Türk Cumhuriyetlerinde kutlanan Nevruz Bayramı 21 Mart tarihinde Nevruz’u kutluyor. Bazı ülkede farklı tarihlerde kutlanan Nevruz genel olarak bahar bayramı olarak kutlanıyor.
Bu sene İstanbul Büyükşehir Belediyesi Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesinin ev sahipliğinde Nevruz kutlaması gerçekleşti.
İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Zeytinburnu Belediyesi ve Kültür A.Ş. nin işbirliğiyle düzenlenen program, saat 10.30’da Nevruz ateşinin yakılması ve Mehter konseri ile başladı.
Nevruz kutlaması yarım gün boyu devam etti. Programın gösteriler kısmında, Bünyamin Aksungur ve ekibi, Türk Dünyasından şarkılarını seslendirdiler, ardından Kafkas halk oyunları ‘Cıldız’ folklor grubunun Kara-Jorgo dansı gösterildi.
Ardından, Nevruz’un ritüellerinden demir dövme ve yumurta tokuşturma gerçekleştirildi. Bu eğlenceli merasimin ardından, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü yerleşkesinde yer alan “Türk Dünyası Kültür Mahallesi”nde, Türk Cumhuriyetlerini temsil eden müze evler ve kurulan stantlar gezildi ve alanda katılımcılara ikramlar sunuldu.
Bayrama katılan Türk Dünyası Araştırmaları vakfı gençlik kollarından Çağlayan Tunca’nın Nevruz bayramı kutlamaları hakkındaki görüşleri şu şekildedir.
Soru: Nevruz sizin için ne ifade ediyor?
İlk olarak Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından, 2007 yılında Süleymaniye Darül Ziyafe salonunda gerçekleştirilen Nevruz programına katılmıştım. Nevruzun tadına, coşkusuna, maneviyatına ilk olarak orada şahit oldum. Zaman için Devletimizin resmi kutlamaları beni daha çok mutlu etmeye başladı. Takip edebildiğim ve katılabildiğim kadar kendimi şanslı hissediyordum. Çünkü binlerce yıllık bir gelenek, bütün Türk Dünyasında ortak bir bayram havasında, dilde fikirde iş de birlik şiarına uygun olarak kutlanıyor, ve bunun bir parçası, şahidi oluyorsunuz. İleride çocuklarımıza aktarabileceğimiz, atalarımızdan kalan muhteşem bir organizasyonu yaşıyorsunuz. Çok ama çok ayrıcalıklı hissediyor insan. Türk insanının tarihte doğa ile nasıl iletişime geçip kutsiyet atfettiğini müşahede ediyorsunuz. Binlerce yıl önce medeniyet kuran atalara sahip olup kanlarını taşımak insana övünç kaynağı oluyor. O yüzdendir ki; Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur” sözü ile Ceddimizin büyüklüğüne işaret etmiştir. Dolayısı ile Nevruz Türk’ün öz değerlerini yansıtan, muhakkak Devlet politikası olarak kutlanması gereken bir Türk Dünyası Milli Bayramıdır.
Bugünkü bayram nasıldı?
Çok güzeldi, farklılık yaratıyor özümüze döndüren mühteşam bir gündü.
Henüz yorum yok.
Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!