Türk Edebiyatının sönmeyen yıldızı: Ali Şir Nevai

Şubat 9, 2019 0 Yorum Analizler , Kültür , Türkistan 703 Görüntülenme
Türk Edebiyatının sönmeyen yıldızı: Ali Şir Nevai

Özbek edebi dilinin kurucusu, şairi ve siyasetçisi Ali Sir Nevai 9 Şubat 1441’de Güney Türkistan’ın Herat şehrinde doğdu.

Günümüzde Afganistan Devleti’nin sınırları içinde yer alan Herat, o dönemde Timurlu Devleti’nin önemli kültürel ve entelektüel merkezlerinden biriydi.

Nevai burada Sultan Hüseyin Baykara’nın veziri olarak çalıştı. Halkın refahı ve devletin bekası için gayret gösterdi. Kendi imkânlarıyla cami, medrese, kervansaray ve hastaneler yaptırdı.

Farsça’nın resmi dil olduğu, Türk aydınlarının bu dille eser vermeyi hüner kabul ettiği bir zamanda Nevai, Çağatay Türkçesi’nin (modern Özbekçe’nin) Farsça’dan asla eksik bir dil olmadığını savundu.

Beş destandan oluşturduğu ve Türkçe yazdığı ilk Hamsa bunun en iyi örneğidir diyebiliriz. Ayrıca Nevai’ye kadar tüm Hamsa’lar Farsça yazılmıştır. Muhakemet’ül Lugateyn eserinde Türkçe ve Farsça’yı karşılaştırmış, çağdaşlarının edebi dil olarak Türkçe’yi yetersiz görmelerini eleştirmiştir. Nevai çeşitli konularda otuza yakın kitaplar yazmıştır.

Ünlü şair Nevai 3 Ocak 1501’de Herat’ta vefat ettti.

Ali Şir Nevai öğütleri, evrensel fikirleriyle bugün de manevi hayatımızı aydınlatmaya devam ediyor.

Özbek edebi dilinin kurucusu, şair, dilbilimci ve siyasetçi Ali Şir Nevai’yi bugün sonsuz saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.

Yazar Hakkında

İlginizi Çekebilir

0 Yorum

Henüz yorum yok.

Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!