Ramazan Bayramı, nesilleri ve medeniyetleri birleştiren en kadim bayramlardan biridir. “Ramazan ve bayram, asırlardan asırlara, nesillerden nesillere ruh temizliği ve yüksek ahlak kültürü taşımaktadır.”
Türkistan Türk Cumhuriyetleri, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan devletlerinin 1991 yılında bağımsızlıklarının kazanılmasıyla birlikte Dini Bayramlara olan ilgi artmıştır. Dini bayramlardan biri olan Ramazan Bayramı Türkistan’da çok önemli bir yere sahiptir.
Bu ülkelerde geçmişten beri süregelen bir gelenek hala aynı şekilde devam etmektedir. Geleneğe göre Ramazan ayında iftar yemekleri büyük kazanlarda pişirilir, sofralar kurulur, komşu ve akrabalar iftar yemeğine davet edilir. Bu süreç ramazan ayı boyunca komşular arasında maslahat şeklinde paylaşım yapılarak devam eder.
Ramazan Bayramı Türkistan’da, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın ortak milli yemekleri olan; tandır ekmekleri “petir,” yağda kızartılarak pişirilen pişi “bavurrsak,” yağ börekleri, katmer, katlama, yağda kızartılan ballı ve şekerli tatlı lokmalar, kıtır erişteler hazırlanır ve Bayram günü için bekletilir.
Evler temizlenir, yeni kıyafetler giyilir. Bayram camilerde kılınan Bayram Namazıyla başlar. Yediden yetmişe herkes Bayram Namazına gider. Namaz sonrası herkes aile mezarlıklarını ziyaret ederek dua okur. Bayram günü çoğu aile büyük yada küçük baş bir hayvan kesip büyük kazanlarda milli yemekler pişirilerek akraba, dost ve komşular davet edilir.
Yemeğe konuk olanlar yemekten sonra dua okurlar. Türkmenistan ve Özbekistan’da ziyaret adetleri bitikten sonra kutlamalar meydanlarda düzenlenen şenlikler eşliğinde devam eder. Milli oyunlar, türküler, tiyatro sahneleri sergilenir ve geleneksel yemek ve içecekler ikram edilir. İmkanları olanlar bu ayı kutsal topraklarda geçirirler. Ramazan Bayramında devlet tarafından bayram günleri resmî tatil olarak belirlenir.
Henüz yorum yok.
Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!