Unutulmuş Türkler: Garacala

Şubat 4, 2020 0 Yorum Analizler , Kafkasya 611 Görüntülenme
Unutulmuş Türkler: Garacala

Gürcistan Cumhuriyeti çok kültürlü yapıya sahip bir Güney Kafkasya ülkesidir. Gürcistan resmî nüfus istatistik rakamlarına göre 4 milyon 483 bin 200 kişiden oluşan ülke nüfusunun yaklaşık %83,8’ini Gürcüler, %6,5’ini ise Türkler oluşturmaktadır.

Türk nüfusunun ağırlıklı kısmı Başkent Tiflis’ten 130 km uzaklıkta, Gürcistan’ın doğusundaki Garacala ( Garacala köyü-Gürcistan’ın en eski ve en büyük bölgesi Gahati’nin Telavi şehrinde yer almaktadır) bölgesinde yer alır. Garacala kelimesi halkın anlattığına göre “sık ormanın içinde yaşanan yer” anlamını verir.

Resmi rakamlar Garacala bölgesinin nüfusunu12 bin olarak gösterse de gayri-resmi kaynaklara göre bölgede yaklaşık 16 bin kişi ikamet etmektedir.

Gürcistan’da uzun zamandır yaşanan istihdam sorunu, bölge halkını başta Başkent Tiflis olmak üzere Azerbaycan, Kazakistan, Ukrayna, Rusya vb. ülkelere göç etmek zorunda bırakmıştır. Ayrıca Garacala, Kafkasya jeopolitiği açısından önemli konuma sahiptir. Garacala bölgesindeki doğal çaylar Kafkasya’da yaşanabilecek içme suyu krizini önleyebilme kapasitesine sahiptir.

Bölgedeki arşivlere ulaşamama sorunu Sovyet döneminde yaşanan asimilasyon politikalarına dayanmaktadır. Fakat Garacala bölgesindeki Kabristanlıklar, 1800 yıllarına dayanan Türklerin kabir taşlarındaki el yazmalar ve yerel halkın konuşma dili bölgenin Türklere ait olduğunu göstermektedir.

Garacala Beldesindeki eski dönemlere dayanan Türk Mezarlıkları

Garacala ‘da, 1886 yıllarından beri Türkçe eğitim verilmekteydi. Türkçe eğitimin geçerliliği Osmanlı’nın bölgedeki etki gücünü göstermektedir. Gürcü kültürü ve Hristiyan inancının baskın olmasına rağmen Garacala halkı Türk dilinde konuşmaya ve İslam inancına göre yaşamaya devam ediyor.

Türkçe’nin 1886’dan beri bu bölgede okutulmasına, konuşulmasına bakmaksızın, son 10 yıl içerisinde bölgedeki okullarda “Türkçe” eğitim dili olma gücünü kaybetmekte. Ana dili “Türkçe” olan bölgede, 1800 yıllarından bu yana Türkçe okutulan okullarda zamanla yarı Gürcüce yarı Türkçe okutulmaya başlamıştır.

Cuma Camisi sadece Müslümanların namaz kıldığı yer değil, sosyo-kültürel sorunların ve faaliyetlerin çözümlendiği,  ortak sosyal merkez haline gelmiştir.

Garacala halkının merkezi olan Cuma Camisi, ülke cumhurbaşkanı, başbakanı, valiler, muhalefet liderlerinin de seçim kampanyaları sırasında bölge halkıyla buluştuğu nokta haline gelmiştir.

Garacala Bölgesinde 4 ana yönetim merkezi bulunmaktadır;

  • Kaymakamlık
  • Okul İdaresi
  • Ülkedeki iş adamları
  • Cami ve Kültür evi etrafında şekillenen gençler birliği…

Yazar Hakkında

Mahammad Farajov

Ben Mahammad(Muhammad) Farajov. Azerbaycan Türklerindenim. 23 yaşındayım. Lisansımı Nahcivan Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Sağlık Yönetimi bölümünde Yüksek Lisansımı tamamladım. Bugünde, İstanbul Üniversitesinin İmmünoloji bölümünde ikinci yüksek lisansı eğitimime devam etmekteyim. Ayrıca, Tıp eğitimi yanı sıra, siyaset bilimi eğitimini gördüm. Şuanda, Kafkasya ve Türkistan bölgelerinde siyasi stratejiler araştırmacısı olarak bölgede olanları farklı bakışlardan araştırmaktayım.

İlginizi Çekebilir

0 Yorum

Henüz yorum yok.

Henüz yorum yapılmamış. Yorum Yap!